Never Too Loud | Sveriges mysigaste community

Sveriges mysigaste musikcommunity som berör alla typer av rockmusik. Bli medlem, kommentera, betygsätt, och skaka huvud!

Skämtsam hårdrock som la grunderna

AC/DC hade precis debuterat internationellt med High Voltage och gett oss ett mästerverk. De följer upp lika starkt med Dirty Deeds Done Dirt Cheap och innan någon visste om det hade bandet lagt grunden för den musikaliska framtiden.

AC/DC följer upp sin internationella debut High Voltage med Dirty Dees Done Dirt Cheap – och föga oväntat briljerar dem. En skiva som må ha lagt grunden till klassisk hårdrock inleds med titelspåret som är en adrenalinframkallande käftsmäll med ordentlig allsångsrefräng i arenaformat.

Och så fortsätter det. Hela skivan genom. Fjärde spåret Rocker är bland det bästa AC/DC någonsin komponerat och att man har en puls nära 200 efter att ha lyssnat på Dirty Deeds enbart en gång, är man förmodligen död när skivan rullar in på en andra genomlyssning.

High Voltage må innehålla fler kända verk, men Dirty Deeds är inte sämre för det. Balladen Ride On visar att Bon Scott var en helt magnifik sångare och visar även att bandet kan hålla ett saktare tempo än vad man vanligtvis är van vid.

Varje andetag i titelspåret och varje gitarrsolo gör att skivan blir en komplett sådan. Här är AC/DC som bäst och vägrar att lätta på trycket. De kör vidare med sitt skitiga sound, och anledningen till att dem idag är ett av världens största band finner ni här.

Skivan är kanske inte underskattad, men visst är den en bortglömd pärla. När man i folkmun pratar om AC/DC är det ju Highway to Hell och Back in Black man nämner. Det är inte ofta Dirty Deeds Done Dirt Cheap kommer till tals, och det är synd. Love At First Feel är så härligt underbar att jag nästan avlider. Bokstavligt talat.

Det är när jag går tillbaka till de gamla skivorna jag stolt kan berätta att AC/DC är mitt favoritband. Dirty Deeds var en av de första skivorna jag hörde med AC/DC och den satte sina spår direkt. Jag kommer aldrig glömma när man hörde Big Balls för första gången.

Dirty Deeds Done Dirt Cheap är alltså ett av AC/DC’s starkaste verk, än idag. De skriver skämtsam hårdrock och har lagt grunderna för vad som skulle komma – och det här mina vänner, detta är rock ’n’ roll!

 Recension skriven av Glenn Andersson

Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)

Release: 20 september 1976
  1. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
  2. Love At First Feel
  3. Big Balls
  4. Rocker
  5. Problem Child
  6. There's Gonna Be Some Rockin'
  7. Ain't No Fun (Waiting Round To Be A Millionaire)
  8. Ride On
  9. Squealer