Never Too Loud | Sveriges mysigaste community

Sveriges mysigaste musikcommunity som berör alla typer av rockmusik. Bli medlem, kommentera, betygsätt, och skaka huvud!

EDGUY - Malmö, 23 september 2011

Edguy lämnar ingen oberörd

Tyskarna i Edguy intar KB i Malmö med stolthet och lämnar inte scen förrän de har fått med sig alla våra svenska hjärtan. De briljerar med låtar från nya albumet och visar varför de andra låtarna fortfarande håller i sig. Edguy är ett av de bästa livebanden inom power metal-scenen.

Edguy äntrar scen framför en publik som blivit uppvärmd av Kottak och Fullforce. De levererar snabbt och bestämt nya låten Nobody’s Hero och redan här är ribban satt högt. Det är fruktansvärt bra och Tobias Sammet visar omgående att han röstmässigt har mycket kvar att ge.

De får med sig publiken från första tonen och slutar aldrig att prestera. The Arcane Guild, också en låt från nya plattan, gör inget för att stoppa publiken. Allt är i full rulle och att de nya låtarna funkar så bra som de gör är riktigt enastående.

Första klassikern blir Tears of a Mandrake som hittar sig in som tredje spåret under denna kväll. Låten i sig behöver ingen närmare förklaring, men vilket framförande Edguy gör. Det är så jävla bra och jag är säker på att alla som var där har ett minne för livet.

Edguys senaste album Age of the Joker står för halva konserten, och i mitt tycke spelar det inte så stor roll då jag rådiggar albumet. Nackdelen är dock att så många godbitar uteblivas. Att de inte kör Two Out of Seven från nya skivan, eller Down to the Devil från Hellfire Club, är något jag aldrig kommer kunna förstå. För att sammanfatta det hela – det enda jag kan klaga på ikväll är låturvalet.

Tobias Sammets styrka, förutom att vara en väldigt kapabel sångare, är att han vet exakt hur han ska få publiken med på noterna. Han leker runt, framför de två olika reglerna att vara världens bästa publik och visar verkligen att han älskar det han gör (och så gör även de andra bandmedlemmarna).

Man kan tycka att ska man se Edguy live så krävs det scenshow av stora mått. Som Sammet själv säger ikväll har de inget mer än sina instrument och förstärkare med sig. Inte ens en backdrop. Frontmannen förklarar varför och det är snabbt förlåtet eftersom Edguy har bevisat att de inte behöver någon extrarekvisita för att leverera en strålande konsert.

Från nya plattan gör sig Pandora’s Box, Fire on the Downline och Behind the Gates to Midnight World bäst. Och då menar jag verkligen bäst. Sammet sjunger som en gud och hans komppolare visar exakt varför de är med i Edguy och lirar fin metal i lyxig förpackning. Att se Edguy live är som att vara svensk hockeyspelare och spöa Finland i en VM-final – underbart.

 Recension skriven av Glenn Andersson

Spellis

Click to edit table header
Bäst: Pandora's Box, Behind the Gates to Midnight World och Superheroes
Sämst: Att många önskade låtar inte framfördes