Never Too Loud | Sveriges mysigaste community

Sveriges mysigaste musikcommunity som berör alla typer av rockmusik. Bli medlem, kommentera, betygsätt, och skaka huvud!

Perfekt som hederlig heavy metal

Är man ett headbangande metalfreak är Saxon ett band som måste upplevas live. Alltså, med egna öron och ögon, förstås. Har man inte haft turen att se dessa legendarer är det alltid bra att trösta sig med en live-cd. Vilken, frågar du då. Heavy Metal Thunder – Live: Eagles Over Wacken svarar jag. En perfekt kombination klassiska låtar med ett strålande Saxon som bevisar varför de fått kultstatus och tillhör bland det coolaste du kan uppleva live.

Saxon är ett av världens mest klassiska heavy metal-band, och när jag såg dem live 2011 fick jag det bevisat för mig, att trots åldern ligger där mycket energi i dessa män. De kan leverera hits efter hits, och fortfarande bära upp nya verk och helt enkelt äga scenen. Ett liveband av stora mått. Egentligen behöver man inte säga mer.

Har man dock inte haft möjligheten att uppleva dessa legendarer live släpper dem nu det bästa från en av världens största festivaler – Wacken Open Air – där dem har spelat ett flertal gånger. Förvänta er bandets största låtar i deras gigantiska katalog. Allt från Wheels of Steel till Princess of the Night. Är man ett Saxon-fan ska denna live-cd inhandlas omgående.

Är man dock inte särskilt insatt i Saxon, men gärna vill kolla upp bandet, så är detta en jävligt bra start. Man får uppleva deras fantastiska prestationer och man hör verkligen hur fruktansvärt strålande detta band är på scen. Nästintill felfria framföranden, och en Biff Byford i helt underbart skick. Saxon regerar verkligen. Ingen kan motsäga det.

Det självklara valet är såklart att lyssna på skivan från start till slut, för att verkligen få den magnifika käftsmäll man förtjänar när man höjer volymen till max och avnjuter detta under som Storbritannien har skänkt oss. Battalions of Steel öppnar upp och låter oss inte vila, och Saxon röjer på till sista tonerna av den genialiska Denim and Leather ringer ut. Saxon gör onekligen bra ifrån sig, och gillar man bandet i fråga finns det inte mycket att diskutera.

De framför Wheels of Steel med den bravur vi förväntar och samtliga klassiker likaså. Saxon är ett strålande band att basera en liveskiva på och Eagles Over Wacken bevisar det utan några komplikationer. Det här är liveskiva när det är som bäst. På ett ungefär. Skivan bygger på en setlist där bandets fans har fått välja låtar, och därav är det mest klassiska låtar som spelas, så när som på några lite nyare.

22 livelåtar från Saxon kan ju inte bli bättre om man suktar efter lite hederlig gammal klassisk heavy metal. Jag låter det vara där. Ni vet vad ni får. Så enkelt är det.

 Recension skriven av Glenn Andersson

Heavy Metal Thunder - Live: Eagles Over Wacken (2012)

Release: 20 april 2012

 1. Battalions of Steel
 2. Let Me Feel Your Power
 3. Lion Heart
 4. Strong Arm Of The Law
 5. Killing Ground
 6. Metalhead
 7. Wheels Of Steel
 8. Unleash The Beast
 9. Dogs Of War
 10. Rock'n'Roll Gipsy
 11. Rock The Nations
 12. Motorcycle Man
 1. Forever Free
 2. Solid Ball Of Rock
 3. Crusader
 4. The Power And The Glory
 5. Princess Of The Night
 6. Heavy Metal Thunder
 7. Live To Rock
 8. 747 (Strangers In The Night)
 9. Stallions Of The Highway
 10. Denim And Leather