Never Too Loud | Sveriges mysigaste community

Sveriges mysigaste musikcommunity som berör alla typer av rockmusik. Bli medlem, kommentera, betygsätt, och skaka huvud!

Wilmer X - Malmö, 4 december 2010

Sveriges bästa band är tillbaka

Efter fem otroliga år utan Wilmer X har Nisse Hellberg haft en mycket framgångsrik karriär som soloartist. När Citytunneln i Malmö skulle invigas var det äntligen dags – Wilmer X är tillbaka för att bevisa att de är Sveriges bästa band på alla punkter.

Jag har en minst sagt stor relation med detta skånska band. År 2003 var jag en av de 10 000 personerna som såg Wilmer X spela. Jag stod längst fram. Jag var på min första spelning, endast nio år gammal. Min pappa hade tagit med mig, och jag som inte riktigt var insatt i musik på det sätt jag är idag kan man lugnt säga att denna spelning satte sina spår. Hade jag aldrig sett Wilmer X framföra sin sjukligt underbara konsert hade jag förmodligen aldrig skrivit detta idag.

Sedan blev det en del spelningar med detta band – totalt har jag sett de tre gånger, och det var nu dags för att se de för en fjärde gång.

Jag tar mig in till Malmö som är minst lika kyligt som min hemstad, och det är sjukt mycket snö överallt. Men är det Wilmer X, så är det Wilmer X, och kallt väder kan inte hindra någon. Väl framme på plats blir jag förundrad över hur stor scenen faktiskt är, antagligen den största scen jag någonsin sett Wilmer X på. Jag smyger mig igenom folkmassan och står slutligen längst fram vid staketet. Nu är det bara några minuter innan Nisse och hans gäng gör entré – efter fem års väntan.

Nisse Hellberg yttrar den i Wilmer-kretsar kända frasen ”Det är vi som är Wilmer X”, och drar sedan igång Den Fria Världen, klassikern från Hallå Världen!. Nisse säger sedan att det kommer bli både nytt och gammalt, och bara det känns fantastiskt.

Under de tre-fyra första låtarna märker man att de inte har uppträtt på länge, men efter ett tag sitter allt som en smäck. Allt är perfekt. Det är gamla goda Wilmer X. När de drar igång Förlorad Kontroll går publiken igång på allvar. Wilmer X är här för att stanna.

Wilmer X drar igenom Om En Hund Mådde Så Här, Blod Eller Guld, Dämma Upp Alla Floder (den enda låten från deras senaste platta som spelas under kvällen), För Dum För Pop och en hel del alla andra låtar. Det känns väldigt skönt att se Nisse Hellberg på den plats jag såg honom från allra första början – i fronten av Wilmer X.

När de börjar köra balladen Vem Får Nu Se Alla Tårar? faller snön fritt mot marken. Ljusen från scenen lyser upp alla tusentals snöflingor, och Nisse avslutar med ”Vem får nu se alla snöflingor mot din kind?”. Ett magiskt tillfälle, och jag tycker synd om alla som tyvärr inte var på plats.

Efter allt detta är det dags för finalen. De tempofyllda Primitiv och Hon Är Ihop Med En Insekt (som tydligen var en jävel i det kalla vädret) tar plats i spellistan, men efter att gå av scen och sedan komma tillbaka drar de igång min absoluta favorit – Kör Dej Död – och då undrar jag om den inte är världens bästa låt.

Med denna spelning har Wilmer X väckt många gamla tankar. De har åter bevisat att de är ett av världens bästa liveband, de är Sveriges bästa band på alla punkter, och efter att ha stått i över en timme och 30 minuter i fruktansvärd kyla så har jag förstått. Detta är årets händelse, utan att tveka en enda sekund.

Wilmer X är lika heta idag som de var för fem år sedan – och för mig som hårdrockande skåning känns det oerhört bra.

 Recension skriven av Glenn Andersson

Spellista

Click to edit table header
Bäst: Att Wilmer X visar sig vara lika bra som sist jag såg dem.
Sämst: Vädret, buuuh, ruskigt kallt.